Wyrafinowana, niskokaloryczna oraz bogata w różnorodne smaki i aromaty kuchnia japońska uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Ryż, owoce morza, ryby oraz algi stanowią podstawę większości popularnych dań. Kulinarna podroż po Japonii dostarczy niezapomnianych wrażeń zmysłowych oraz pozwoli lepiej zapoznać się z niezwykle intrygującą kulturą Kraju Kwitnącej Wiśni.

Smaki, zwyczaje i popularne potrawy kuchni japońskiej

Kuchnia japońska od wieków bazuje na produktach uprawianych i pozyskiwanych na terytorium kraju, nie czerpiąc inspiracji z obcych tradycji kulinarnych. Znaczny wpływ na historię japońskiej sztuki kulinarnej miały natomiast uwarunkowania geograficzne. W wyspiarskiej, otoczonej morzem Japonii od lat rozwijało się rybołówstwo i zbieractwo, co spowodowało, iż w diecie mieszkańców kraju do dnia dzisiejszego przeważają owoce morza, ryby oraz produkty leśne.

Według Japończyków „smakuje się wzrokiem”, dlatego też niezwykle ważnym elementem przygotowania potraw jest dobór ozdób do pory roku. Miseczki i talerze dobierane są w zależności od wielkości dania. Każda potrawa musi natomiast stanowić odrębną kompozycję. Dania składają się z zupy, ryżu oraz przekąski. Charakterystyczny smak japońskim potrawom nadają głównie: sos sojowy, chrzan wasabi oraz pasta miso. Japończycy jadają  pałeczkami, jednak wybierając się na urlop do Kraju Kwitnącej wiśni, warto pamiętać o kilku zasadach posługiwania się tym rodzajem sztućców przy stole. Nigdy nie należy wbijać pionowo pałeczek w miskę z ryżem, gdyż w ten sposób ofiarowuje się ryż zmarłym. Nie wolno także podawać sobie jedzenia z pałeczek do pałeczek co kojarzone jest ze zwyczajem pogrzebowym, w trakcie którego kości zmarłego przekazywane są pomiędzy członkami rodziny.

Jedną z najpopularniejszych japońskich potraw jest sushi, czyli skrapiany octem ryż z dodatkiem owoców morza, ryb, warzyw, jajek lub grzybów shiitake, formowany w roladkę i owijany wodorostem­­. Na japońskich stołach często króluje także tempura, czyli krewetki smażone w cieście sojowo-ryżowym z dodatkiem warzyw oraz zupa miso siro – bulion z morskich alg. Zwiedzając Japonię, warto także spróbować sashimi, czyli surowych, nieprzyprawionych kawałków ryby, które macza się jedynie w sosie sojowym i chrzanie wasabi. Sashimi często podaje się z nitkami białej rzodkiewki daikon, która dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom pozwala uniknąć ewentualnych zatruć.

Kuchnia japońska – zdrowie, smak i estetyka

Zdrowa, niskokaloryczna i niezwykle smaczna kuchnia japońska zdobyła rzesze zwolenników na całym świecie. Rozpływające się w ustach orientalne potrawy przygotowane na bazie przepysznych ryb i owoców morza przypadną do gustu miłośnikom egzotyki, pragnącym bliżej zapoznać się z bogatą kulturą Kraju Kwitnącej Wiśni.