Aromatyczne przyprawy, duża ilość kolorowych warzyw, chrupiące pieczywo i rozpływające się w ustach sosy sprawiają, iż kuchnia indyjska zyskuje rzesze zwolenników zainteresowanych poznaniem nowych, egzotycznych smaków. W trakcie podróży po kraju warto spróbować przepysznych tradycyjnych potraw, co pozwoli lepiej poznać bogatą i barwną kulturę Indii.

Kulinarna podróż po Indiach – czego warto spróbować?

Podstawą narodowej kuchni Indii są przede wszystkim warzywa, jak np. ciecierzyca, brokuły, kalafior, ziemniaki czy pieczarki oraz mieszanka wyrazistych przypraw, nadająca daniom niezwykły aromat. Podróżując po kraju, warto spróbować różnych rodzajów hinduskiego pieczywa jak np. drożdżowy chlebek pieczony w cylindrycznym piecu – Naan, Bhatura – smażone na głębokim oleju pieczywo z mąki pszennej czy Chapati – placuszki z mąki pszennej. Podczas obiadu, na hinduskich stołach królują m.in. dania z curry, a największą popularnością cieszą się np. murgh makhani, czyli kurczak w maśle z pomidorkami i delikatnym curry; tikka masala – marynowany kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym oraz madras – curry z duszonym kurczakiem, rybą lub jagnięciną w gęstym sosie z mleka kokosowego, z imbirem, tamaryndem, anyżem oraz chili.

Wśród deserów w Indiach spożywa się najczęściej kulfi – czyli tradycyjne lody z mleka, cukru oraz kardamonu oraz gulab jamun – kuleczki z ciasta na bazie zsiadłego mleka, które wysmaża się na głębokim oleju. Spędzając wakacje w Indiach, koniecznie należy też spróbować charakterystycznego narodowego trunku – lassi. Napój składa się z mieszanki jogurtu, mleka oraz przypraw, jest orzeźwiający i doskonale nadaje się na upalne dni.

Kuchnia indyjska – niezapomniane smaki Orientu

Kuchnia indyjska zachwyci każdego miłośnika wyrazistych orientalnych smaków. Aromatyczne przyprawy, kruche pieczywo, duża ilość kolorowych warzyw i niezwykłe połączenie składników sprawiają, iż narodowa kuchnia Indii uznawana jest za jedną z najbardziej urozmaiconych i najsmaczniejszych na świecie.